A vallás és a képzőművészet találkozása Szombathelyen

Szakrális képvilág a roma művészetben címmel nyílt kiállítás az AGORA Művelődési és Sportházban csütörtökön. A vallás, a hit és a kultúra összefonódása mind a hat kiállító alkotásain visszaköszön.

A tárlatnyitót Boldog Ceferino, a romák védőszentjének napjára időzítették a szervezők. Horváth Zoltán, a házigazda intézmény igazgatója elmondta: fontosnak tartják, hogy helyet adjanak a szakrális műveknek, hogy a roma kultúra is megelevenedjen a ház falai közözött – a kiállítás apropóján mindkét cél teljesül. Köszöntötte a résztvevőket Majthényi László, a Vas Vámegyei Közgyűlés elnöke is, aki kiemelte: mára sikerült hagyományt teremteni ezzel a kiállítással. – Miben lenne más a roma művészet a művészettől, ha nem attól, hogy a saját perspektívájukból, kultúrájukból, érzelmeiken keresztül láttatják a világot – fogalmazott Horváth Soma alpolgármester, majd Ferkovics József munkásságát méltatta: az alkotás mellett ilyen kiállításokat vagy éppen alkotótáborokat szervez. 

-A vallás, kultúra, hagyomány elevenedik meg ezeken az alkotásokon – emelte ki Bogdán Imre, a Boldog Ceferino Lovagrend nagymestere, aki arról is beszélt: országszerte segítő munkát végeznek, de igyekeznek a fizikai támogatás mellé mindig szellemi táplálékot is nyújtani. Ő maga kiskora óta a keresztény hit szellemében nevelkedett és neveli gyermekeit is.  

Boldog Ceferino életét méltatta megnyitó beszédében Székely János, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke, majd arról beszélt: a hit új dimenziót nyit az emberi élet számára. Ezek a képek ezt mutatják meg.  

A Szakrális képvilág a roma művészetben című tárlat május 23-ig látogatható az AGORA sportház emeleti galériáján.

www.vaol.hu