„Mindenért hálát adjatok…” – Máltaiak év végi  hálaadása Székely János megyéspüspökkel

December 30-án  második alkalommal tartották év végi hálaadásukat  a Püspöki Palota  kápolnájában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szombathelyi Csoportjának tagjai Székely János megyéspüspök atyával. 

Püspök atya történetei – ezúttal is – belénk vésődtek. Ki tudja kivonni magát egy 9 éves szemüveges, csetlő-botló , suicid gondolatokkal terhelt amerikai kisfiú fájdalmas mindennapjai alól, akit – szinte a vég pillanatában – egy osztálytársa feléje nyújtott keze ment meg. Majd ez  a kapcsolat barátság lesz és a lesajnált, kiközösített gyerek a szeretet és elfogadás  erejével az iskola  egyik legjobb tanulójává válik, aki a ballagáson valamennyi társa nevében mond búcsúszavakat.

Vajon mi el tudjuk fogadni egymást és a körön kívülieket…mindenkit személyválogatás nélkül? Vagy csak fanyalogva, ítélkezve…?

A szentmisében  a kis  kereszt kézből  kézbe  adásával és a hála szavainak megfogalmazásával mélylélektani perceket éltünk át. Ki miért mond/hat/ köszönetet…családért, egészségért, megkapott  és meg nem kapott örömökért…fájdalmakért…

A könyörgések: az  egyházért, az elesettekért, a betegekért, a  perifériára szorultakért, a közszolgálatban dolgozókért, a menekültekért, hazánk valódi lelki megújulásáért és a halottakért – mindenkinek a saját – nem szokásosan előírt szavaival hangzottak el.

Az áldás után Püspök atya  asztali finomságok  fogyasztására és  kötetlen beszélgetésre invitált bennünket. Előkerült a gitár is és felhangzott a Csendes éj több, mint 200 éves  megunhatatlan dallama.

Fotó ugyan nem készült, lelkünk lenyomatként  őrzi a felemelő szentmise és beszélgetés emlékét.

 

KÖSZÖNJÜK!!!