Székely János püspök vezetett zarándoklatot Szépkenyerűszentmártonból Szamosújvárra

Október 15-én először szerveztek zarándoklatot Erdélyben Szépkenyerűszentmártonból Szamosújvárra. A résztvevők – kicsik és nagyok, katolikusok és más felekezetűek – gyalog és biciklivel indultak el a Szent Márton nevét viselő mezőségi faluból, hogy megérkezve Szamosújvár katolikus templomába hálával imádkozzanak Istenhez. A zarándoklat lelkivezetője Székely János szombathelyi megyéspüspök volt.

A zarándoklatot az Erdélyi Szent Márton Kulturális Központ Egyesület szervezte, partnerségben a szépkenyerűszentmártoni református, illetve a szamosújvári római katolikus egyházközségekkel, valamint a Téka Alapítvánnyal.

A résztvevők október 15-én, vasárnap 13 órakor indultak a kis mezőségi faluból, Szépkenyerűszentmártonból az örmény alapítású Szamosújvár irányába.

 

 

A zarándokok Székely Jánossal együtt imádkozva haladtak Szamosújvár felé.

Megérkezésük után 18 órakor szentmisén vettek részt, amelyet a Szombathelyi Egyházmegye főpásztora mutatott be a szamosújvári Alkantarai Szent Péter-templomban.

A 2019-ben alapított szépkenyerűszentmártoni székhelyű Erdélyi Szent Márton Kulturális Központ Egyesület fennállása óta több kulturális és vallási rendezvényt szervezett óvodások, iskolások és a felnőtt korosztály számára Szamosújváron a Téka Alapítvány székhelyén, a Kemény Zsigmond Elméleti Líceumban, valamint a szépkenyerűszentmártoni református templomban.

Az egyesület célja Szent Márton alakjának szélesebb körben való megismertetése. Ennek érdekében bekapcsolódtak az Európai Szent Márton Kulturális Útvonalba (Via Sancti Martini), és aktívan részt vesznek vallási, kulturális és turisztikai programokban is.

Forrás: Romkat.roSzépkenyerűszentmártoni Szent Márton Kulturális Útvonal

Fotó: Molnár Tibor / Szépkenyerűszentmártoni Szent Márton Kulturális Útvonal