Visszatérhetnek Szombathelyre a domonkosok

Néhány éven belül újra domonkos szerzetesek élhetnek Szombathelyen. Székely János megyéspüspök és a rend vezetése közötti párbeszéd eredménye ez a lehetőség. 

Szent Márton konferencia
Szent Márton konferencia
Szent Márton konferencia
Szent Márton konferencia
Szent Márton konferencia
Szent Márton konferencia

November 11-én Szombathelyen is megemlékeztek a a magyar domonkos rendtartomány alapításának 800 éves évfordulójáról.  A Szent Márton-templomban tartott esti záró szentmisén Székely János megyéspüspök köszöntötte Kostecki Andrzej OP vikáriust és reményét fejezte ki, hogy a domonkos rend hamarosan újra megkezdheti a működését Szombathelyen. 

Ezzel kapcsolatban Andrzej atya a martinus.hu-nak elmondta: Székely János felkérésére foglalkozott a szombathelyi visszatéréssel a domonkos rend. Fiatalok, egyetemisták pasztorációjába kapcsolódnak bele. A visszatérésről a rend már meghozta a pozitív döntést, vannak akik szívesen is költöznének a vasi megyeszékhelyre. Egy fontos dolog azonban még hátra van: a kolostorépület felújítása, ahol pl. ifjúsági központot alakítanának ki. Ehhez elegendő anyagi erőforrással nem rendelkeznek a domonkosok. Állami támogatásra van szükség. Erről hivatalos értesítést az interjú időpontjáig nem kaptak. Ha minden az elképzelések szerint alakul néhány éven belül újra domonkos szerzetesek élnek Szombathelyen.

Szombathelyen a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpontban tudományos konferenciával emlékeztek a magyar domonkos rendtartomány alapításának 800 éves évfordulójára 2021. november 11-én.