Szentek nyomában – ifjúsági gyalogos zarándoklat egy résztvevő szemével

Március 31.-április 1. között egy csapat fiatal kelt útra dr. Székely János megyéspüspökkel, hogy egyházmegyénk szentjeinek nyomába lépve életre szóló élményeket szerezzenek és megpróbálják megérteni példaképeink Krisztus szeretetét. Erről a tanulságos két napról személyes hangvételű beszámolót olvashatnak. 

2023. március közepén egy szívhez szóló levelet kaptunk a Szombathelyi Egyházmegyétől, melyben Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök meghívta iskolánk felsős tanulóit a Szentek nyomában elnevezésű ifjúsági zarándoklatra. Iskolatársammal, Józsi Jázminnal örömmel csatlakoztunk a csoporthoz.

Március 31-én Ágnes nővér kocsival elvitt bennünket Jákra, a Szent György templomhoz. Ott egy nyitómisén vettünk részt, majd a szentmise után elindultunk Szentpéterfára, kb. 13 km-t sétáltunk. Nagy élmény volt a János püspök atyával való beszélgetés, aki érdeklődve kérdezett iskolánkról és Gyula atyáról. Félúton megálltunk, egy nagy kört alakítottunk ki, mindenki bemutatkozott és elmondta, mi a hobbija és kinek ajánlja fel a zarándoklatot. A püspök úr kiválasztott néhány gyereket a rózsafüzérimára, utána egyházi énekeket énekeltünk, pl. Szentlélek jöjj című dalt. Este értünk Szentpéterfára, ahol az iskolában kaptunk szállást. Lepakoltunk, megvacsoráztunk, majd átmentünk az iskolával szembeni templomba, ahol gitáros napzáró szentmisén vettünk részt. Ezt követően egy játékos csapatvetélkedő következett. A feladványokon sokat töprengtünk, hogy megfelelő címet adjuk Jézus életének egyes állomásainak. A csapatunk 4. helyezést ért el, az ajándékcsokit testvériesen elosztottuk egymás közt. Este 21 órakor volt a takarodó. Másnap 6 órakor keltünk, megreggeliztünk, és útnak indultunk. Kicsit hűvös volt a reggel, de hősiesen bírtunk a túrát. Csatlakozott hozzánk Óra Krisztián atya és négy szentgotthárdi kisdiák. Útközben felmentünk a festői környezetben elhelyezkedő Maria Weinberg-i (Pinkakertes) templomhoz, melyet be is mutatott Karl atya a zarándokcsoportnak. Kis pihenőt beiktattunk, majd minden erőnket összeszedve haladtunk célunkig, a güssingi templomig. Ott zárómisén vettünk részt, amit János püspök atya és Krisztián atya celebrált. Filoména nővér gitárral kísérte az énekeket. A mise végén lementünk a kriptába, ahol Batthyány László és Coreth Mária Terézia koporsójánál leróttuk kegyeletünket. Ezt követően autóbusszal Szentgotthárdra utaztunk, ahol Krisztián atya bemutatta a város büszkeségét, a csodálatosan felújított barokk templomot. Végezetül Rábakethelyre mentünk a Brenner-kápolnához, ahol János püspök mesélt a tragikus körülmények között, fiatalon elhunyt Boldog Brenner János életéről, majd vértanúságának helyén közös imádsággal és énekléssel adóztunk emlékének.

 

Felemelő érzés volt megismerni szülőföldünk szentjeit, lábuk nyomában járni. Bátran, örömmel, nagylelkűen tettük ezt, hiszen tudjuk, hogy Ők Jézus nyomában járnak.

 

Szöveg: Gupcsi Anna 8. osztályos tanuló, Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium Magyarlak-Csörötnek Általános Iskolája