Szent Márton nevét viseli a Zalalövőt elkerülő völgyhíd

November 12-én Székely János szombathelyi megyéspüspök ünnepélyes keretek között megáldotta a Zalalövőt elkerülő 600 méter hosszú völgyhidat, amely immár Szent Márton nevét viseli. Az eseményen a Savariában született hitvallóról szóló műsort adott elő a zalalövői Borostyán Óvoda és Minibölcsőde Szivárvány csoportja.

Az óvodások műsora után elhangzott Reményik Sándor Viadukt című verse. Ezt követően Gyarmati Antal, Zalalövő polgármestere köszöntötte a jelenlévőket.

A városvezető a völgyhíd jelentőségéről szólva elmondta: már 2008-ban elkezdték az elkerülőút előkészítő munkálatait. Az engedélyezések és a tervek 2011-re készültek el. A völgyhidat, mely a maga 600 méterével az egyik leghosszabb híd Magyarországon, 2016-ban adták át. Székely János megyéspüspök javaslatára a város önkormányzata Szent Márton-hídnak nevezte el, mivel a Szent Márton európai kulturális útvonal is átível ezen a szakaszon. Kézenfekvő volt a névválasztás – fogalmazott a polgármester.

Az eseményen Vígh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos is jelen volt. Elmondta: két évtizeddel korábban már megkeresték a városban és környékén élők, hogy elkerülő útra lenne szükség; szemléltették is azt a forgalmat, amely szükségessé tette a híd kivitelezését. A képviselő ünnepi beszédében, utalva Szent Márton legendás cselekedetére, így fogalmazott: „Meg tudnánk-e ma ezt tenni, hogy levesszük a kabátunkat, és odaadjuk a rászorulónak? A történet rávilágít arra, hogy nap mint nap tudunk-e valamit tenni másokért”

Az ünnepség végén leplezték le a völgyhíd nevét feltüntető táblát, majd Székely János szombathelyi megyéspüspök megáldotta a Szent Márton-hidat.

A főpásztor a híd megáldása előtt felidézte, hogy valahol a környéken zarándokolhatott Szent Márton a szüleivel. Gyermekkorunkban sok mindent kapunk, ez az időszak egy paradicsomkert. Négy út van, amelyet Szent Márton életében végigjárt: eszményeket találni – ez az első út; a hit kincsét továbbadni – ez a második; a harmadik a csönd útja, végül a negyedik út elvinni az örömhírt másokhoz.

A szombathelyi megyéspüspök beszédét IDE kattintva visszahallgathatják.