Szent Margit ünnepe Kőszegen

Magyarország és a magyar domonkos szerzetesnővérek védőszentjére Árpád-házi Szent Margitra emlékeztek Kőszegen január 18-án.

Az ünnepség püspöki szentmisével vette kezdetét a Jézus Szíve-templomban. Szentbeszédében Székely János megyéspüspök kiemelte: Szent Margit – bár királyi családból származott – nem elkényeztetett életet élt. Kereste a lehetőséget a böjtre, önmegtagadásra, együttérzett a szenvedőkkel, ápolta a betegeket, lángolt benne az Istenszeretet. Életét az egyszerűség és alázat jellemezte. Bátran és nagylelkűen adta oda az életét másokért, mondta a megyéspüspök hozzátéve: ha úgy élünk mint Szent Margit akkor a mi életünk is olyan lesz mint a ragyogó drágakő.

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt. 

A szentmise után a Szent Margit nevét viselő iskolában folytatódott az ünnep. A Szombathelyi Egyházmegye katolikus iskoláinak és a domonkos nővérek által fenntartott hódmezővásárhelyi iskola diákjainak részvételével zajlott verseny, amelyen a rendalapító Szent Domonkos életével és munkásságával kapcsolatos ismereteikről adtak számot a tanulók.

A végeredmény:

1. helyezett: Boldog Brenner János Általános Iskola és Gimnázium Szombathely 2. helyezett: Domonkos Nővérek Liszt Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolája Hódmezővásárhely
3. helyezett: Szent Imre Általános Iskola Jánosháza
4. helyezett: Szent Benedek Katolikus Általános Iskola Celldömölk
5. helyezett: Mindszenty József Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Zalaegerszeg
6. helyezett: Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Kőszeg

Míg a verseny zajlott Székely János megyéspüspök a gimnázium diákjaival beszélgetett, válaszolt az általuk feltett pl. az ördögűzéssel, gyógyítással, családon belüli erőszakkal kapcsolatos kérdéseikre.