A „Szent Márton Karitász” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány igazgatójának levele

Tisztelt Adományozók!

 

Intézményünk 1999-ben alakult az akkori kárpátaljai árvizek utáni humanitárius segélyek és újjáépítések koordinálása érdekében. Azóta a munkácsi római katolikus egyházmegye területén közel 50 szociális és oktatási intézményt hoztunk létre (ingyenkonyhák, családi típusú gyermekotthonok árvák részére, rehabilitációs központok, öregek otthona, líceum, kollégiumok, óvodák, sérültek foglalkoztatása stb) illetve folyamatosan közreműködünk ezek fenntartásában.

http://www.caritas-transcarpathia.com/hu/index.php/tevekenysegi-terkep

          Az Ukrajnában kirobbant háború rengeteg új, eddig nem tapasztalt feladat elé állított bennünket. Első öt hónap folyamán több mint 200 humanitárius szállítmányt fogadtunk, aminek 70%-át Kelet-Ukrajnába továbbítottunk, 30%-át pedig Kárpátalján a menekültek és rászorulók közt osztottuk szét.  33 egyházi épületben (kollégiumok, óvodák, táborozási helyek, üres plébániák, lelkigyakorlatos házak) 1250 menekültet szállásoltunk el, akiknek a fele a nyár folyamán visszautazott. Akik maradtak, azoknak már nincs hova mennie. Mégis egy részüket meg kellett kérjük, hogy költözzenek más helyre mert a tanintézményekben szeptembertől mindenáron meg kellett teremteni a lehetőséget az oktatás hosszabb szünet utáni újraindításának. Ehhez fel is kellett újítani a lelakott ingatlanokat (összesen 22 épületet hoztunk/hozzunk rendbe – ebben nemcsak az oktatási céluak voltak/vannak benne). Mivel a légiriadók miatt óvóhely kialakításához volt kötve a szeptemberi tanévkezdés, amihez javarészt nem volt az ukrán állam részéről forrás rendelve, öt oktatási intézményünknél közreműködtünk ezek kiépítéséhez is. Az óvodák és iskolák működése létfontosságú szülőföldünkre nézve, hisz enélkül egy nagyobb arányú elvándorlás is elindulhat. Akik eddig elmentek, azok a háború kezdetén a pánik, a katonai mobilizáció és a gazdasági nehézségek miatt tették ezt. Nem ritka az olyan gyermek, felnőtt akinek apja, hozzátartozója, rokona a fronton van és nagyon nehezen viselik ezt a helyzetet, különösen akik el is veszitették őket. Nyáron létrehoztunk egy  pszichológusokból álló csoportot illetve támogatunk is egy másik ilyen szervezetet akik rendszeresen segitik őket és programokat szerveznek a részükre. Mivel a segélyszállitmányok nyár óta nagyon lecsökkentek, lehetőségeket keresünk, hogy továbbra is élelmiszerrel, higiéniával és meleg ruhával tudjuk ellátni a rászoruló menekülteket és helyi szegény sorsúakat. Most éppen 1400 fő részére szerzünk be téli cipőket. Mivel a keleti országrészben továbbra is gyakoriak az evakuációk, van néhány olyan projektünk, amelyben kettős céllal egyrészt szálláslehetőségeket hozunk létre, másrészt hosszabb távon az adott intézményünk fejlődését is szolgáljuk vele.

A jelenlegi helyzet az, hogy az elmúlt hónapban sok helyen érte bomba- és rakétatalálat az infrastruktúrát, Kárpátalján is már több hete napi 15-20 órás áramkimaradások vannak a települések túlnyomó részében, ami az esetek jelentős részében meleg és vízhiányt is jelent. Egész nyáron arra készítettek minket, hogy nem lesz gáz és minél inkább álljunk rá az elektromos berendezésekre. Miután mindenki ebbe az irányba rendezkedett be – nem lett áram. A tél és a hidegek beálltával ez különösen nagy problémát jelent a lakosság nagy részének de intézményeinknek is, akik ebben a helyzetben sem álltak le hanem mindent megtesznek, hogy tegyék a dolgukat, segítsék a bajban lévőket. Ezenkívül a nehézségben lévő többgyermekes családoknak, öregeknek – legalább néhányuknak – is igen fontos lenne segíteni. Inverterek és a hozzájuk tartozó akkumulátorok beszerzésével próbálnánk a legszükségesebb helyeken biztosítani, hogy kikapcsolás után legalább 5 órán át legyen folyamatosan áram. Bár nagyon sokra lenne szükség, most aktuálisan 20 db kisebb és 20 db nagyobb kapacítású eszközt szeretnénk beszerezni (kisebb: 600 W-os inverter (225 euro) és 100 Amperes akkumulátor (125 euro), a nagyobb: 1300 W-os inverter(325 euro) és 2 db akkumulátor (225*2=450 euro).

Annak is örülnénk ha legalább egy részüket tudnánk beszerezni. Mivel Ukrajnában ezek az eszközök már elfogytak, illetve csak sokkal drágábban beszerezhetőek, az is nagyon jó lenne ha nem pénz formájában hanem tárgyi formában kapnánk ilyeneket. Állítólag Romániából és Lengyelországból hozzák be leginkább ezeket. Ezeken kívül fatűzelésű kályhákra, tűzelőfára, akkumulátoros kézi és asztalos lámpákra, áramfejlesztőkre is nagyobb mennyiségben lenne igényünk.

Számlaszámunk adatai:

Átutaláshoz szükséges banki adatok (eredeti nyelven latin, nyomtatott, nagybetűkkel): 

Számlatulajdonos neve: ZAKARPATSKIY OBLASNIY BLAHODIYNIY FOND „KARITAS SVIATOHO MARTINA“

Számlaszáma: UA 043223130000026003000016827 (HUF, EUR, USD, ez egy multiszámla)

Bank neve: THE STATE EXPORT-IMPORT BANK OF THE UKRAINE

Bank jogi címe: 03150 Kijev, Antonovicsa u. 127

Bank kódja és/vagy SWIFT kódja: EXBSUAUXXXX

 

közleménybe be kell írni hogy „BESPOVOROTNA FINANSOVA DOPOMOHA” (vissza nem téritendő pénzügyi adomány – abból a célból, hogy adómentes legyen).

Összeségében az aktuális szükségleteinket egy táblázatban foglatuk össze, amely megnyitható itt. 

    Bármilyen támogatásért hálásak vagyunk és nagyon szépen köszönjük!

Fehér Ferenc, egyházmegyei karitászigazgató