Segíteni a rászorulókat – Zajki, letenyei hívekkel találkozott Székely János megyéspüspök

2023. május 3-án a Letenyei Plébániához tartozó településeken járt Székely János megyéspüspök. Találkozott a Máltai Szeretetszolgálat által segített gyerekekkel Zajkon, szobrot avatott, családokat áldott meg, szentmisét mutatott be a Szentháromság-templomban Letenyén. 

A délutáni program első állomásaként Zajkon, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Jelenlét Pontot kereste fel Székely János megyéspüspök vendégei kíséretében. Egy házaspár ékezett az Egyesült Államokból, akik a Házaspárok Krisztusért szervezet tagjai. A katolikus szervezet missziója – többek között –, hogy a világ számos pontján segítik a legszegényebbeket. A terv, hogy egyházmegyénkben is végeznének szolgálatot, előtte tájékozódnak a lehetőségekről. Püspök atya egy másik vendége pedig a Fülöp-szigetekről érkező embereknek segít magyarországi tartózkodásuk ügyes-bajos dolgaiban. 

Zajki gyerekek énekkel fogadták Székely Jánost és kíséretében a vendégeket.  Püspök atya maga is gitárt ragadott és csatlakozott a vidám csapathoz. 

A zajki Jelenlét Pontot, valamint a 300 legszegényebb magyarországi település érdekében indított Felzárkózó települések programot Stankovics Erika, a  Máltai Szeretetszolgálat Zala megyei koordinátora muatta be. Kiemelte: 2019-ben indult a program, amelynek alapját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által korábban kidolgozott Jelenlét program adja. A hátrányos térségek között van Zajk, Letenye térsége is.

A cél az itt élők segítése a helyi problémák feltárásával, diagnózis felállításával és konkrét segítségnyújtással. Fontos, hogy itt nem 1-2 éves cselekvésről van pusztán szó, hanem hosszútávon akarják segíteni, nyomonkövetni, támogatni az embereket, tette hozzá Stankovics Erika. Kiemelte: nem csak a gyerekeket támogatják, hanem a szülőket, családokat is.

A segítés részét képezi pl. szemészeti szűrés, és ha kell támogatják a  szemüvegek megvásárlását is. A gyerekeknek szerveznek sportfoglalkozást, együtt zenélnek velük, és ha kell mobil játszóteret biztosítanak számukra. Segítik a családokat lakhatási gondjaik megoldásában: az életveszélyes helyzetek elhárításában, vagy egy-egy helyiség felújításában. Támogatják a kertek művelését. A legújabb terv pedig a szociális naperőművek üzembe helyezése – a térségben Kistolmácson. A megtermelt áram értékesítéséből rászoruló családokat támogatnak majd.

A találkozót közös éneklés zárta. 

Az út egy közeli házhoz vezetett tovább, ahol Székely János egy támogatással nemrégiben elkészített fürdőszobát áldott meg. A két gyermeket nevelő családnak nagy segítséget jelentett a tisztálkodóhelyiség kialakítása és a munkálatok finanszírozásához nyújtott segítség. 

A következő állomás Letenyén a Csányi utcába vezetett. Az itt álló egyik ház falára elhelyezett Mária-szobrot áldotta meg Székely János, valamint az új közösségi teret. Boldog Ceferinoról, a romák patrónusáról is megemlékezett rövid beszédében a megyéspüspök, felelevenítve nehéz életét, sikeres kereskedővé válását és hitét. Székely János kiemelte: 

a roma emberek is fontosak Krisztus és az Egyház számára. 

A találkozó végén az utcában élő családokkal közös fénykép készült és meg is áldotta őket a megyéspüspök. 

A napot szentmise zárta a letenyei Szentháromság-templomban. Az evangéliumhoz kapcsoldóva Székely János szentbeszédében felidézte: aki látta Jézust, látta az Atyát is, ahogy ezt Ő mondta Fülöp apostolnak. Jézusban az Isten jött közénk. A láthatatlan Istent tette Jézus láthatóvá. Ha láttuk, hogy Jézus bűnösöket szeret megsejthettük milyen az Isten: végtelen irgalom. Ha láttuk Jézust szeretni a szegényeket, betegeket, a leggyöngébbeket akkor megérthettük milyen az Isten: végtelen jóság. Ha láttuk Jézust a kereszten amint odaadja életét a világért felismertük milyen az Isten: a végsőkig elmenő szeretet, aki mindent odaad. 

Mindez, ha más módon is, nekünk is feladatunk, hogy ami életünkben is így legyen: az emberek lássák jótetteinket, hogy dicsőítsék az Istent, mondta Székely János. Ha szépen élünk, akkor felnőttekben, gyerekekben is felragyog, megjelenik az Isten arca és így más emberek is meglátják az Istent.

Jézus arra hív minket, hogy legyünk az ő szíve, keze, hogy rajtunk keresztül megtapasztalhassák mások Isten szeretetét, ennek örömét, mondta Székely János.

 Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.