Ministránsvezetőket avattak Zalaegerszegen

Augusztus 26-án Zalaegerszegen a Mindszenty-iskolában keresztek és oklevelek átadásával zárult a ministránsvezetők képzése a Szombathelyi Egyházmegyében.

21-en végezték el az 1 éves képzést, mondta a martinus.hu-nak Kürnyek Róbert pasztorális helynök, aki elárulta: a liturgikus tudnivalók mellett pl. közösségek építésével kapcsolatban szerezhettek ismereteket a résztvevők. 

A Mindszenty-iskolában megtartott zárószentmisén Székely János megyéspüspöktől kereszteket kaptak a vezetők, amit szolgálatuk jelképeként a szertartásokon viselni fognak. A megyéspüspök előtt ígéretet tettek arra, hogy hűségesen és fegyelemmel végzik szolgálatukat, példát mutatnak másoknak.

Ministrálni annyi mint közel lenni az élet forrásához, ahová nyitott lélekkel lépünk, mondta szentbeszédében Székely János, majd hozzátette: Jézus az ige asztalától és az oltártól táplál minket. Az ige is táplálék, mert Isten belerejtette magát a próféták, evangélisták szavaiba.  Isten szava nem betű, hanem lélek és élet, ahogy a Biblia fogalmaz. Székely János azt a személyes élményét is megosztotta, amikor tinédzserként elolvasta egy nyáron az ószövetséget. Sok mindent nem értettem, de megtapasztaltam az élő Isten erejét, fogalmazott a megyéspüspök, aki arra kérte a fiatalokat, hogy a Szentírás olvasásakor arra figyeljenek amit megértenek belőle, amit az Ő számukra mond az Ige. Ha a szentmisén  kinyílik az evangéliumos könyv, tudd, hogy Neked szól, Megváltód akar szólni hozzád, fogalmazott a megyéspüspök.

A szentmise második részében, az áldozat liturgiájában sok teendője van a ministránsoknak, de a legfontosabb, hogy a szíved ott van-e, hittel, szeretettel vagy-e ott, mondta Székely János. Kiemelte: vezetőnek lenni nem parancsolagatást jelent, hanem, hogy pásztora, jóbarátja, testvére az illető a rábízottaknak. A példádnak kell ragyogni,  fogalmazott a megyéspüspök, hozzátéve: a jó vezető először magán kezdi a változást és életét Krisztuséhoz alakítja, hogy így példa legyen mások számára is. 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.