Mindenki Karácsonya

  1. december 20-án karácsonyi műsorral, egy tál meleg étellel és ajándékcsomaggal örvendeztette meg az embereket a Szombathelyi Egyházmegye, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász és az Áldott Kereszt Egyesület,
Mindenki karácsonya
Mindenki karácsonya_3
Mindenki karácsonya_5
Mindenki karácsonya_12
Mindenki karácsonya_25
Mindenki karácsonya_6
Mindenki karácsonya_42
Mindenki karácsonya_51
Mindenki karácsonya_61
Mindenki karácsonya_63

Székely János megyéspüspök kezdeményezésére 2017-ben rendezték meg első alkalommal Szombathelyen a Mindenki karácsonya programot. Krisztus születésének ünnepéhez közeledve a Szombathelyi Egyházmegye, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász, az Áldott Kereszt Egyesület és további adományozok jóvoltából és összefogásával meleg étellel, szeretetcsomaggal várják a rászorulókat Szombathelyen.

A Székesegyházban zenés, irodalmi műsor segítette a ráhangolódást karácsony ünnepére. Köszöntőjében Székely János egy szegény roma családba született fiatal, Orsós Jakab történetével ismertette meg a jelenlévőket. A kisfiú, bekerülve az iskolába, egy olyan osztályba került, amelynek egyik tanára szívén viselte a szegény diákok sorsát. Mindegyiknek „fogadott keresztapákat” szerzett. Arra kérte őket, hogy havonta egyszer a gyermekeket hívják meg ebédre. Ekkor látta Jakab, hogy milyen egy meghitt családi ebéd, ahol terített az asztal, beszélgettnek egymással a felnőttek, gyermekek. Akkor elhatározta, hogyha felnő, akkor neki is lesz szép, terített asztala, ahová leül a családjával, ahol beszélgetni tudnak a feleségével, gyermekeivel. Gyermekként lobbant fel benne a tűz, hogy ő is megteremtsen ebből valamit. A kisfiúból néprajzkutató lett, aki felküzdötte magát, és megvalósította a gyermekkori álmáz. Hasonlót tett Jézus is amikor egy asztalhoz ült olyanokkal, akikkel senki: vámosokkal, bűnösökkel. Hasonlóan élt az egyházmegye védőszentje, Szent Márton, emelte ki Székely János.

 

A megyéspüspök hozzátette: karácsony nem egyszerűen az emberi szeretet ünnepe, mert az sebzett, töredékes. Nem önmagunkat ünnepeljük, hanem Isten szeretetét, aki úgy szerette a világot, hogy egyszülött fiát adta érte. Jézus nem gazdagok között, hanem barlangistállóban született. Ő magára akarta venni a világ terheit, egy asztalhoz akart ülni a szegényekkel, bűnösökkel.

 

Karácsonykor sokszor azon gondolkodunk, hogy mit kapunk ajándékba. Pedig amikor valakinek születésnapja van – karácsonykor Jézusnak – akkor mi adunk ajándékot. Székely János azt kérte a jelenlévőktől, hogy gondolkodjanak el azon, mit adhatnak Jézusnak, a házastársuknak, családtagjaiknak.

A szegény ember is tud adni, minden ember tud adni, mondta Székely János, hozzátéve: karácsony arra hív minket, hogy tegyünk jót és így készítsünk utat a szívünkben, a családunkban az érkező Messiásnak.

 

Kiemelte: az 52. Eucharisztikus Kongresszuson felajánlották a cigányságot Máriának, hogy védje, oltalmazza őket. A zalalövői Kövesi-család hálából egy nagy rózsafüzért készíttetett, amiben ajándékokat rejtettek el. Kövesi Csaba köszönetét fejezte ki Székely Jánosnak a roma társadalomért tett erőfeszítéseiért.

A megjelentek imádkoztak azért, hogy karácsony minden családba békességet és szeretetet hozzon. 

 

A Székesegyház előtt felállított sátorban, a karitász munkatársain kívül, többek között dr. Nemény András szombathelyi polgármester, dr. László Győző alpolgármester, Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke, Szabó Tibor, a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója szolgálták fel az ételeket. A Püspöki Palotában a – többek között – tojásból, lisztből, tésztából álló csomagot vehették át az emberek.