Mikes János püspök életéről szóló könyvet mutattak be a Püspöki Palotában

A Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg dr. Gibba Edit: Gróf zabolai Mikes János Henrik élete című könyv, amely egy háromrészes sorozat első kötete. A képanyagban gazdag albumot január 24-én mutatták be Szombathelyen a Püspöki Palota Szent Pál-termében.

Az eseményen részt vett dr. Székely János megyéspüspök, dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek, dr. Perger Gyula plébános, a Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont igazgatója, dr. Gibba Edit történész, a kötet szerzője, valamint gróf Mikes Katalin és Balogh Áron, a Magyar Katolikus Püspöki Kar Diaszpóra Osztályának munkatársa.

A könyvbemutató zenei ráhangolódással indult: Simon Bulcsú és Polgár András, a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium és Technikum diákjainak hegedűduóját hallhatta a közönség.

Köszöntőjében Székely János püspök arról beszélt, hogy gróf Mikes János a Szombathelyi Egyházmegye egyik legalkotóbb erejű, távlatokban gondolkodó, nagyon sok szép dolgot létrehozó főpásztora volt. Az albumból sok mindent megtudhat az olvasó a néhai püspökről, főleg az ő gyermekkoráról, szüleiről, tanulmányairól és az első papi éveiről. A püspöki évekről szólva Székely János elmondta, Szombathelyre kerülve Mikes János megemelte a papnövendékek számát, 30-ról 40-re, behozta a villanyvilágítást a Székesegyházba, Egyházmegyei Takarékpénztárt alapított, kibővíttette a papi otthont. Szombathelyre hozta a szaléziakat, a verbitákat Kőszegre, a Notre Dame nővéreket (együttműködve Pehm József apáttal, a későbbi Mindszenty bíborossal) Zalaegerszegre. Ő volt az első olyan magyar püspök, aki repülővel ment Rómába, szerette a modern dolgokat és nyitott is volt erre.

Dr. Székely János megyéspüspök köszöntőjét meghallgathatják itt.  

A bemutatón a szerző munkásságát és most megjelent könyvét Márfi Gyula érsek méltatta. Gibba Editet az 1990-es években ismerte meg, mint hittanulót, aki többedmagával készült az első szentgyónásra, szentáldozásra, bérmálkozásra.

Dr. Márfi Gyula nyugalmazott veszprémi érsek beszédét meghallgathatják itt.  

A Gróf zabolai Mikes János Henrik élete című könyvet végül maga a szerző, Gibba Edit történész mutatta be vetített képek segítségével. Elmondta, 7 éves kutatás eredménye a most megjelent album. Napi 10-14 órát töltött azzal, hogy Mikes János életét kutatta. A második kötetben az 1912-től 1935-ig terjedő időszakot mutatja majd be, azaz Mikes János szombathelyi püspökségét, míg a harmadik kötet az 1935 utáni időszakot öleli majd fel.