Megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása Kőszegen

18 megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása kezdőtött meg az elmúlt időszakban Kőszegen, a Szent Erzsébet Szociális Központban. Dr. Székely János megyéspüspök július 4-én látogatta meg és áldotta meg a dolgozókat. Régi vágya teljesült a kőszegi intézménynek az elmúlt napokban, amikor a pápai székhelyű MOVE Zrt. segítségével megkezdődhetett a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása. 

Az intézmény eredeti célkitűzései között is ez szerepelt, de eddig ezt nem tudtuk megvalósítani, mondta Terplán Zoltán szakmai vezető. Egyenlőre 18 fő írta alá a szerződést, de összesen 40 főnek tudunk itt munkalehetőséget biztosítani, ami jelenleg kétfajta: járólapozáshoz, csempézéshez használatos műanyag távolságtartókat válogatnak és csomagolnak az emberek illetve elektromos berendezésekhez használt alkatrészeket szerelnek össze.

Több céget is megkerestünk, hogy segítsenek a megváltozott munkaképességű embereknek itt Kőszegen foglalkoztatást biztosítani és közülük a pápai cég válaszolt pozitívan, mondta Tuczainé Régvári Marietta, az egyházmegyei karitász volt igazgatója. Akik itt dolgoznak számukra ez egy jó közösségi élmény is, hiszen kimozdulnak otthonról, találkoznak más emberekkel. Emellett kereseti lehetőség is, hiszen több pénzt vihetnek haza mint a korábbi járandóságuk volt.

Székely János megyéspüspök áldotta meg a dolgozókat és mutatott be szentmisét a központban kialakított kápolnában. A martinus.hu-nak adott interjújában kiemelte: a Szombathelyi Egyházmegyei Kairtász több mint 500 megváltozott munkaképességű embernek tud munkát adni nagy cégeken keresztül. Ez óriási dolog a dolgozók számára, hiszen van egy közösség ahová jöhetnek, hasznosnak érzik magukat, jövedelemre tesznek szert. És fontos a családjuknak is, hiszen tudják, hogy segítségre szoruló családtagjuk jó helyen van. Tehát nem csak a megváltozott munkaképességű embereknek, hanem a családjaiknak is segítünk. A kereszténység mindig törekedett arra, hogy ne csak szóban vagy a liturgiában élje meg a kereszténység titkát, hanem a mindennapi életben is. Erre mutattak példát az első keresztények, erre mutatott példát később Szent Ferenc vagy Teréz anya és erre mutat ma példát a Szent Erzsébet Szociális Központ.

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható itt.