Megáldották a Szombathelyi Egyházmegye két új idősotthonát

Január 1-jétől a szombathelyi Ezüsthíd Integrált Szociális Intézményt és a táplánszentkereszti Ezüstplatán Integrált Szociális Intézményt a Szombathelyi Egyházmegye működteti tovább. Székely János megyéspüspök február 12-én áldotta meg az intézményeket, találkozott a lakókkal, dolgozókkal.

A szombathelyi intézményben 108, a táplánszentkereszti intézményben 80 ember él: idősek, fogyatékossággal élők, demens emberek és pszichiátriai betegek. Az egyházmegyei átvétellel a két intézmény visszakapta gazdasági önállóságát, emelte ki Illés Lívia, a táplánszentkereszti és Fekete Árpád, a szombathelyi intézmény vezetője. A jövőben fontos cél a szakemberek szerint az eddig kialakított szakmai színvonal emelése, pl. a demens ellátás vagy a támogatott lakhatás fejlesztésével, de legalább ugyanilyen fontos, hogy mindig elegendő számú munkatársa dolgozzon az intézményekben. Ahogy a szociális szféra egyéb területein, úgy itt is érzik a hiányt.

A keresztények számára az idős, beteg, rászoruló emberekkel való foglalkozás központi gondolat, ebben Jézus példáját követjük, mondta a sajtótájékoztatón dr. Székely János megyéspüspök, aki délután a táplánszentkereszti otthonban mutatott be szentmisét.

Szentbeszéde meghallgatható az alábbi linken, ide kattintva.

Magyarországon az idősotthonokra nagy igény van, kb. 60 ezer ember vár arra, hogy ilyen intézményekbe bekerüljön. Sok ember szeretné ha idős éveiben is ott lenne az imádság, a szentmise, az a lelkiség, amiben az életét eltöltötte. Ezért gondolta az egyházmegye, hogy két idősotthont átvesz. Többletet a hitből fakadó lelkülettel tudunk adni, ami az idős embert is Istent gyermekének tekinti, bármilyen állapotban is van, mondta Székely János.

 

A Szombathelyi Egyházmegyének 2019-ig a Papi Otthon volt az egyetlen időseket ellátó intézménye. 5 évvel ezelőtt vett át Zalaegerszegen a Gondviselés Háza idősek otthonát, ahol 54 idős, köztük demens emberek ellátását végzik, mondta az intézmény vezetője, az Egyházmegyei Idősotthonok referense, dr. Marx Gyuláné. Sok pluszt tudunk adni ha biztonságot, szeretetet, segítséget adunk ahol szükséges. A demenciával küzdő emberek személyiségközpontú gondozása az egyik új irány az idősellátásban, amihez továbbképzéseket is biztosítanak az országban és amihez már közösen csatlakoznak az egyházmegyei idősotthonok és munkatársaik. A tervek között szerepel, hogy Zalaegerszegen hospice házat indítanak a Gondviselés Háza intézmény területén, hogy a reményt, az örömet, a hit fényét a súlyos betegek életébe is elvigyék. Az egyházmegye a két új intézményben élők lelki gondozásával Orsos Zoltán atyát bízta meg.