Megáldották a felújított jáki templomot

Április 21-én délelőtt került sor a jáki Szent György-templom felújítás utáni megáldására. Az eseményen részt vett dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök is. A szentmise végén átadták az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága által, a legjobb műemléki helyreállításért járó ICOMOS-díjat és végső nyughelyére helyezték az alapító Jáki Nagy Márton földi maradványait. 

A délelőtt folyamán Sulyok Tamás köztársasági elnök magánlátogatáson vett részt a Püspöki Palotában dr. Székely János megyéspüspök meghívására.Jákon dr. Tóth Ernő polgármester fogadta az ország első emberét, amelyen – a hívek mellett – az ország és a vármegye több vezető politikusa is megjelent. 

A szentmisén előbb megyéspüspök atya köszöntötte a megjelenteket, majd V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője mondta el ünnepi gondolatait. Köszönetet mondott – többek között – a felújítási munkákban részt vevőknek, valamin Magyarország kormányának, amely a templomok felújítására is programot indított és, hogy a 3700 templom közé a jáki is befért. A világi szentelések értelme lelepleződik: mert minden munkának, időnek, anyagi áldozatnak szentelés értelme az, ahogy a katolikus lexikonban is olvassuk: kiemelni világi rendeletetéséből és Isten szolgálatára rendelni. 

V. Németh Zsolt államtitkár beszédét meghallgathatják ide kattintva.  

Ezt követően dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök mondta el köszöntőjét. Kiemelte: a templom ékessége hazánknak és az egész Kárpát-medencének. Őrzi az ezredéves magyar kereszténység lenyomatát. Éppen ezért meg kell őrizni a magyarság következő generációinak és azoknak akik csodálattal szemlélik Európa keresztény múltjának eme darabját. Beszédének további részében a közösség erejéről beszélt: a templomot építő és azt betöltő emberekről. A kívülről sugárzó dicsőség nem helyettesíti a belülről felhangzó dicséretet, mondta az államfő. Hangsúlyozta: a változó idő nem csak az épületeken látszi,, hanem a közösségeinket is kikezdi. Van-e elég erő bennünk, hogy a közösésgeinket megújítsuk? Erőt tudunk-e merítenmi abból a spirituális hagytaékból amely 1000 éven át meghatározta mindennapjainkat? Merünk-e egymás gondjaiba merülni? Merünk-e egymás életnehézségeinek és örömeinek hordozójává válni?

Fontos lenne a jövőben a közösségek megújítására is hangsúlyt helyezni. Nem csak a felszínt értintő, hanem szellemi, lelki magasságokat, mélységeket elérő újjáépítésre van szükség. Nekünk is újra egymáshoz kell épülnünk, minden akadályt, bizalmatlanságot félretéve. Az emberek vágynak a megtartó közösségekre, vágynak a spirituális többletre, hogy felüdülést és Istenközelséget találjanak. De ha nincs megtartó közeg, élő és életető közeg, akkor hová forduljanak? – tette fel az államfő. Hitünket is csak közösségben tudjuk megélni, ahogy a szeretetet is. Magányosan nem megy. Hívő közösségben élni pedig azt jelenti, mint részt venni egymás életében, osztozni a másik örömében és bánatában, tudni együtt imádkozni. Meg kell találnunk, hogyan lehetünk élő kövek összekötő habarcsa. Hogyan tudunk újra közösségbe szerveződni, egymást szolgűli és ezzel kívülre is sugározni az örömhírt. A templom megújulása társadalmi összefogás eredménye, ahhoz az egész nemzet hozzájárult. Európa felújított templomává válhatunk – mondta Sulyok Tamás: élő, egymás segítésében, szeretetében aktív közösségek otthonává ahová erőt meríteni jönnek az emberek. Közösségeink egymás erőforrásai lehetnek, összekötőkapcsok az imdáságban, egymás támogatásában és segítésében. 

Dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédét meghallgathatják itt.

Mit üzen számunkra a jáki templom? – tette fel a kérdést szentbeszdében Székely János megyéspüspök. Az első, hogy a hit felemel, távlatot ad, megtölti a szívet. Hit nélkül az emberi élet lapossá, sivárrá válik. Ezt őseink tudták. A hit felfelé emelő ereje nélkül társadalmunk összeomlik.

A második üzenetet a templom díszítő elemeiből és történelméből olvashatjuk ki. A védőszent Szent György, a gonoszt legyőző szent. A jáki templom kapuzatát kőoroszlánok őrzik és  a templom egyik faragványa is a sárkányt, a gonoszt legyőző hívőt árbázolja. A templom is sok viszontagságon ment keresztül. A tatár, a török is puszított itt. Csoda, hogy megmaradt a templom, hogy itt imádkozhatunk, csoda, hogy 1000 éven át megmaradtunk. Értékeinket megőrizni csak küzdelmek által lehetséges, csak a gonoszt legyőző Szent György erejével és kitartásával és Isten kegyelmével. 

A jáki templom kövei a kegyelem erejét, Isten minket körülölelő szeretetét sugározzák. És sugározza a jézusi ígéretet: Ne féljetek! Én legyőztem a világot! És veletek vagyok a világ végéig. 

Dr. Székely János megyéspüspök szentbeszédét meghallgathatják itt.  

 

 

A szentmisében került sor az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága – mint a műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének magyar tagja, által adomonyozott ICOMOS-díj átadására. A szervezet minden évben díjazza az általa legjobbnak ítélt műemlék helyreállításokat. A díjat idén a jáki templom kapta.

Vörös András beszédét meghallgathatják ide kattintva.

A szentmise végén a szentély alatti kriptába helyezték végső nyugalomra az alapító Jáki Nagy Márton földi maradványait. A Szombathelyi Egyházmegye Youtube csatornáján élőben közvetítettük az eseményt, amelyet visszanézhetnek ide kattintva.