Kőszegi egyházi épületek felújítása – Pillanatképek

Mint arról már egyházmegyénk internetes felületein és Martinus újságunkban is több alkalommal beszámoltunk, 6,1 milliárd forintos kormányzati támogatással egyházi épületek újulnak meg Kőszegen. 2023 őszének első napjaiban rápillantást adunk az eddig elvégzett munkákra.

A Verbita Rendház felújításának első ütemében – többek között – sor került a tetőzet felújítására, a padlástér szigetelésére, külső homlokzat javítására. A belső munkálatok során – többek között – felújították az alagsori és földszinti vizesblokkokat, ahol akadálymentes wc-ket is kialakítottak, emellett a manzard szintjén felújították és korszerűsítették a szobákat, vizesblokkokat, valamint az új felszálló vezetékek kiépítésre kerültek. 

– “Szegény-ház” külső-belső felújítása, új funkciójának megfelelő átalakítása befejeződött. Azt a kőszegi kutatásokból tudjuk, hogy az itt állt eredeti épületet évszázadokkal korábban elbontották, és annak helyére húzták fel a jelenlegit. Amit biztosan tudni, hogy a barokk korban már állt. Ispotályként (kórház) funkcionált, a kapubehajtó egyik oldalán a férfiakat, a másik felén a nőket látták el. A kápolna részt később alakították ki, és akkor falazták elé a most az út szélén álló harangtornyot. Az épület mellett az udvar parkosítása is megtörtént. A Karitász a megyében több helyen működtet már megváltozott munkaképességűek számára nappali foglalkoztatókat, ilyen lesz az egykori kőszegi szegényházból is.  

A Jézus Szíve-templom hosszhajójának vízmentes állványozása fog elkezdődni a következő időszakban és közben zajlik a torony visszaemelése a függőleges helyzetbe. A Jézus Szíve-templom évtizedek óta beázott. Emiatt nagyon súlyosan károsodott a tetőszerkezet, a torony meg is dőlt, a műkőből készült falburkolati elemek tönkrementek és veszélyessé váltak.  A toronyfelújításról készült kisfilm elérhető, amit megtekinthetnek itt.  

A Szent Jakab és Szent Imre templomokban régészeti feltárásokat is folytattak a szakemberek, amik segítségével Kőszeg város múltjának eddig kevéssé ismert részleteiről is információkat szerezhettek. Jelenleg már a belső helyreállítási munkák zajlanak, köztük a fa oltárok és szobrok restaurálási munkálatai. A felújítás részét képezi az épületek külső megújítása is. 

Fotó: Marosits Zoltán