Útnak indult a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász segélyszállítmánya Kárpátaljára.

A Graz-Seckau-i Egyházmegye, valamint a Temesvári Egyházmegye is nagylelkű felajánlásokat tett a nehéz helyzetbe került emberek megsegítésére.
Az elmúlt 3-4 hétben az egész egyházmegye megmozdult, valamennyi plébániájáról érkeztek adományok, ahogy intézmények, önkormányzatok, és pl. iskolák. Ennek köszönhetően 8 mikrobusz és két kamion viszi az adományokat, mondta Tuczainé Régvári Marietta, a karitász igazgatója.

Karitász adomány Kárpátaljára
Karitász adomány Kárpátaljára
Karitász adomány Kárpátaljára
Karitász adomány Kárpátaljára
Karitász adomány Kárpátaljára
Karitász adomány Kárpátaljára
Karitász adomány Kárpátaljára
Karitász adomány Kárpátaljára
Karitász adomány Kárpátaljára

Két 22 tonnás kamion pl. matracokat, élelmiszereket, ruhákat, tisztálkodási szereket, bébiételeket vitt, amelyeket a Tiszakeresztúri Görögkatolikus Egyházmegyei Karitász raktárában pakolnak majd ki és viszik a plébániákra, az ottani karitász csoportoknak, hogy segítsenek a rászorulóknak szétosztani.
A mikrobuszok többsége Tiszakeresztúrra fog érkezni ahhoz a 116 gyermekhez, akiknél két hete jártak a szombathelyi karitász munkatársai és sok rosszt láttak, tapasztaltak. Az adományok beszerzését nem csak a hívek, cégek nagylelkű felajánlása segítette, hanem pl. Rákász Gergely, aki Győrben tartott jótékonysági koncertet tartott és annak bevételét – 600 ezer ft – felajánlotta a kárpátaljaiak és az oda menekültek megsegítésére. Ebből 6 aggregátort tudtak vásárolni – ebből 20-at visznek Kárpátaljára -, de visznek még pl. kenyérsütőket, egy raklap lisztet és egy évre való élesztőt.

A grazi és a temesvári egyházmegyék felajánlásaiból két kisbuszhoz is jut a Munkácsi Egyházmegyei Karitász, akik így nagy segítséget kapnak az adományok kiszállítáásban és az egyéb teendők ellátásában. A Grazi Egyházmegyei Karitász vezetője megköszönte a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász munkáját, és az együttműködést ebben a nehéz helyzetben.

Székely János megyéspüspök áldotta meg a szállítmányt és az utazókat. Rövid beszédében a Jelenések könyvének háborúról szóló látomását idézte. Elsőként a harsona szóra előjön a fehér ló, a gyors győzelem jelképe. Őt követi a vörös ló, a lovas kezében karddal, hogy öljön és pusztítson, ami a háború igazi arca: a kegyetlenség, a gyilkolás. A harmadik lovas fekete lovon jön, kezében méreg van: a háború után jön a szegénység. Végén a fakó ló, amely hozza a betegséget, a halált. Egy háború négy arca: ezt éli át Ukrajna és ezt éli át sok katona midkét oldalon, valamint a lakosság. Sok helyen nincs áram, ennivaló a boltokban: ebben segít az egyházmegyei karitász. Székely János is megköszönte mindenki segítségét aki hozzájárult ahhoz, hogy a bajba jutott embereken segíteni lehessen. A magyar népünknek jót tesz ez a monstani adakozás. Öröm látni, hogy megnyílik a magyar emberek szíve.

Tuczainé Régvári Marietta elmondta: a kárpátaljaiak mellett a tavalyi, horvátországi földrengés károsultjain is segít az egyházmegyei karitász. Holnap reggel két kamion indul Sziszekbe és Petrinjaba, hogy építőanyagokkal az újjáépítést segíték.