Újra gyerekzsivajtól hangos a nardai plébánia kertje – megnyílt a 28. karitász tábor

Évről évre töretlen népszerűségnek örvend a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nardai tábora. Idén immár 28. alkalommal szervezték meg. Ugyan a tábor már a nyári szünet első hetében elindult, a hivatalos, ünnepi megnyitót június 28-án tartották.

A szentmise előtt a gyerekek lelkesen gyakorolták az énekeket, ebben segítségükre voltak a Szombathely-szőllősi Jézus Szíve-templom „Szőllőszemek” csoportjának tagjai is, akik a szentmise zenei szolgálatát látták el.
A szentmisét Székely János megyéspüspök mutatta be, aki köszöntőjében felidézte gyermekkora nyarait, amit gyakran töltött a családjával a Balaton mellett. Sokat játszottak, úsztak, bicikliztek, sakkoztak, azonban, mint mondta, volt valami különleges ezekben a nyaralásokban. Édesanyjával és húgával minden reggel átbicikliztek a szomszéd faluba, hogy ott a templomban szentmisén vehessenek részt. A nyaralásukon ott volt Jézus.

Szentbeszédében Székely János arról beszélt, hogy a tábor kihívja a szobájukból a gyerekeket, hogy ne csak a gépekkel foglalkozzanak, hanem az emberekkel is. Minden gyerek hatalmas nagy kincs. Sokkal érdekesebb, értékesebb, mint bármelyik telefon. „Isten kihív titeket otthonról, a szobából a telefon mellől, hogy nézzétek a gyönyörű világot, nézzétek egymás arcát, hogy az életetek, gazdagabb, szebb legyen”- mondta a szombathelyi főpásztor. Ennek a tábornak a különlegessége az, hogy Jézus is jelen van. Leginkább a szívünkben lakik.
Azonban a szívünk ajtajának a kilincse, zára belül van. Jézus akkor tud a szívünkbe belépni, ha ezt a titokzatos belső kaput kinyitjuk. Ugyanígy a táborban is akkor tud jelen lenni, ha a gyerekek kinyitják szívük kapuját és beengedik Őt.
Székely János arra buzdította a táborozókat, hogy legyenek olyan gyerekek, akik nem elgáncsolnak másokat, hanem fölsegítik, aki elesett, legyenek olyanok, akik nem kigúnyolják a másikat, hanem megvédik őket. Ha sok lesz a jó cselekedet, a segítés a táborban, nem hallani csúnya szót, veszekedést, akkor maga Jézus lesz ott köztük, a szívükben.

Püspök atya prédikációja ITT hallgatható vissza.

Az idei egy nagyon különleges tábor, mondta Tuczainé Régvári Marietta egyházmegyei karitász igazgató, ugyanis az hosszú idő után szinte teljesen megújult. Mindezért köszönet illeti a tábor támogatóit, segítőit, szponzorait. A nyár folyamán, egészen augusztus közepéig több mint 1400 gyermek táborozik majd Nardán, közülük a legtöbben Szombathelyről és környékérő érkeznek, de van olyan gyermek is, aki Borsod vármegyéből érkezett a táborba, illetve jönnek még Budapestről gyerekek, sőt egyvalaki majd Spanyolországból. A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, szükség van arra, hogy ezek a gyerekek ne csak megőrzésre legyenek itt, hanem rengeteg programot tudjanak adni nekik.
Idén ötven kárpátaljai gyereket vártak a táborba, ők a múlt héten érkeztek volna meg, de nem jöhettek el, mert himlő járvány tört ki Kárpátalján. Számukra a Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium, a körmendi Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola és a Vas Megyei SzC Gépipari és Informatikai Technikum diákjai gyűjtöttek ajándékot. Ha a járvány elmúlik és eljönnek, Székely János megyéspüspök felajánlotta, hogy a Püspökvár kertjében található szolgálati lakásba befogadja őket.

fotó: vaskarika.hu