Jóléti állam vagy Közjó? – Kerekasztalbeszélgetés március 12-én a Martineumban

Sokakat érintő és érdeklő témával, a szociálpolitika társadalmi szerepének kérdéseivel látogat el 2024. március 12-én 16 órakor a „Jóléti állam vagy Közjó” című országos párbeszéd sorozat Szombathelyre a Martineum Felnőttképző Akadémiára.

 

Sokakat érintő és érdeklő témával, a szociálpolitika társadalmi szerepének kérdéseivel látogat el 2024. március 12-én 16 órakor a „Jóléti állam vagy Közjó” című országos párbeszéd sorozat Szombathelyre a Martineum Felnőttképző Akadémiára.

Baritz Laura Domonkos-rendi nővér, a KETEG alapítója és Pogátsa Zoltán, az Új Egyenlőség társadalomelméleti online magazin főszerkesztője pódiumbeszélgetésének vendégei ezúttal Czibere Károly közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Református Szeretetszolgálat főigazgatója és Lakner Zoltán szociológus, a Jelen című közéleti hetilap főszerkesztője lesznek.

Program

  1. Két világnézet – két gazdasági és társadalmi modell
  • A jóléti társadalom és a Közjó modell bemutatása
  1. Társadalmi jövőkép – szociálpolitika
  • A szociálpolitika és a társadalmi értékek kapcsolata
  • A szociálpolitika irányai a társadalmi értékválasztás alapján
  1. A hallgatók kérdeznek
  • A pódiumbeszélgetők válaszolnak

A 2023-ban indult, 6 beszélgetésből álló sorozatot a hallgatók aktív bevonásával az ország nagyobb egyetemein és oktatási intézményeiben rendezzük. Célunk, hogy megmutassuk a jövő értelmiségének azt a vitakultúrát, amelynek célja a megoldások keresése és a közös jövő építése. A beszélgetéseket Szilas Roland, a Budapesti Corvinus Egyetem docense moderálja.

A sorozat első állomásán a beszélgetőpartnerek a környezetvédelem, a fenntarthatóság és a teremtésvédelem kérdését járták körül a Budapesti Corvinus Egyetemen. Az est meghívott vendégei Köves Alexandra ökológiai közgazdász és Nemes Csaba ökollógiai szakértő voltak. A sorozatot áprilisban a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán folytattuk, ahol Laura nővér és Pogátsa Zoltán beszélgetését követően a két meghívott szakértő, Kőrösiné Dr. Merkl Hilda és Ercse Kriszta az oktatásról osztotta meg nézeteit. Májusban a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán Laura nővér, Pogátsa Zoltán és prof. Kocziszky György egyetemi tanár a pénz szerepéről beszélgetett az árutermelő gazdaságban és a gazdasági javak elosztásában. A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán októberben szociológus egyetemi tanárok: Éber Márk Áron, Füzér Katalin Judit és prof.Szántó Zoltán Oszkár fejtették ki véleményüket fontos szociológiai témákban. A sorozat  novemberi rendezvényén pedig a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán az egészségügy legfontosabb kérdéseit vitatta meg a hallgatókkal Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász és Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

 

Szervező az Új Egyenlőség online magazin és a KETEG Oikonomia Alapítvány.