Egy hiteles élet – Hálaadó egyházmegyei zarándoklat Körmenden

2003-ban avatta boldoggá Batthyány-Strattmann Lászlót Rómában Szent II. János Pál pápa. A 20 éves évfordulóra emlékezve és hálát adni zarándokoltak el a Szombathelyi Egyházmegye hívei Körmendre szeptember 23-án, ahol a hercegorvos élt és dolgozott. A nap során számos programon vehettek részt az emberek, és imáikban megemlékeztek a herceg feleségéről Coreth Mária Teréziáról is.

Batthyány-Strattmann Lászlót 2003. március 23-án Szent II. János Pál pápa avatta boldoggá Rómában. A jeles eseményen sok hívő is részt vett egyházmegyénkből. A 20 éves évfordulóhoz kapcsolódva idén több programot is meghirdetett már egyházmegyénk. Martinus havilapunkban rendszeresen közöltünk írásokat dr. Gyürki László pápai prelátus írásaiból, amelyek Batthyány László és családja életét mutatták be. Tavasszal Güssingben a Szombathelyi és az Kismartoni Egyházmegyék tartottak közös szentmisét, ahol bejelentették Coreth Mária Terézia boldoggá avatási eljárásának megindítását. Májusban Rómába zarándokoltak dr. Székely János megyéspüspök vezetésével egyházmegyénk hívei, hogy a boldoggá avatás helyszínén adjanak hálát a szentéletű hercegorvosért.

A május 1-jei szokott zarándoklatunk őszre, szeptember 23-ára került át, ahol Körmenden ünnepelt az egyházmegye hívő közössége. Batthyány László előbb Köpcsényben nyitotta meg Magyarország első korszerűen felszerelt vidéki kórházát, majd amikor a trianoni békediktátum következtében Köpcsényt Ausztriához csatolták, a körmendi kastélyába költözött, ennek egyik szárnyában rendezte be új kórházát a szembetegek számára. Rendkívüli kézügyességének köszönhetően kiváló műtőorvos hírében állt. Napi nyolcvan-száz beteget látott el feleségével, aki egyben az asszisztense is volt. Az esős idő miatt a kastély udvara helyett az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban kezdődött a zarándoklat, lelki ráhangolódással. A szentmisét megelőzően Batthány László életéről, hitéről hallhattak gondolatokat a megjelentek. A püspöki szentmisén Bebes István körmendi polgármester is köszöntőt mondott, felidézve a boldoggá avatás pillanatait, illetve a húsvét másnapján Körmenden tartott püspöki szentmise emlékeit. Az legyen az igyekezetem, hogy mikor az emberek elmennek tőlem jobbak, bizakodóbbak és kicsivel tökéletesebbek legyenek mint mikor hozzám jöttek, idézte a hercegorvos szavait Bebes István, hozzátéve: Batthyány László nem csak az emberek testi bajaival, hanem a lelkükkel is törődött.  Az ő példája számos embert segített egy jobb, tartalmasabb életet tudjon élni és lelki segtségével hozzájárult ahhoz, hogy sok ezer ember a testi mellett a lelki bajaikból is kigyógyuljanak. 

Kiss László körmendi plébános a férfi és a nő házastársi szövetségére helyezte a hangsúlyt szentbeszédében, kiemelve: a férfi és a nő egymás nélkül nem egész, akik mindent, önmagukat adják oda a másik embernek. Abban a világban ahol azt halljuk, valósítsd meg önmagadat, megéljem az énemet, akkor tudnunk kell amit Jézus mond: ha elveszíted életedet, akkor nyered meg. Ma nem szentre, hanem szentekre emlékezünk és köszöntünk, mondta Kiss László. Hangsúlyozta: Batthyány Lászlóról és feleségéről Coreth Mária Teréziáról csak együtt lehet beszélni és fontos lenne fiúkról, Ödönről is megemlékezni. Coreth Mária ajándékozta meg Batthyány Lászlót a hit mélységével és alakította az ő derűjével. Az első ezredfordulón nekünk adta Isten az első szent családot: István, Gizellát, imrét. És a második évezeredben ismét van egy szent családunk: Batthyány László, Coreht Mária és fiúk, Ödön. Pontos iránytűk ők az Istenhez. Mit tanulhatunk Tőlük? – tette fel a kérdést a plébános. Egyrész azt, hogy felelősek vagyunk azokért akiket az Isten mellénk rendelt. Másrészt azt, hogy a gyermekek nevelésére is oda kell figyelni: nekik példát kell adni és értük imádkozni kell. Harmadrészt pedig a hit közös  megélésére is oda kell figyelniük a családoknak.

A szentmise élő közvetítése visszanézhető itt.  

A délután első felében a templomban szentségimádást, a plébánia közösségi házában beszélgetést, a kastélyban filmvetítést tartottak, az érdeklődőknek megmutatták a kastély kiállításait is.

A nap litániával zárult. Dr. Székely János megyéspüspök Coreth Mária Teréziáról osztotta meg gondolatait a hívekkel kiemelve: Batthyány László felesége példa a nagyszerű feleségnek, édesanyának. Mit jelent a női hivatás, milyen küldetést szán az Isten az édesanyának, feleségnek? – tette fel a kérdést a megyéspüspök. Mindez óriási ajándék, felelősség, lehetőség. Amit egy édesanya tenni tud a gyermeke, amit egy feleség a férje életében nagy lehetőség, felelősség. Ezt Coreth Mária nagyszerűen élte: a szíve lett a családnak. Hogyan tette? Mindig boldog volt, nagyszívű, szerető szívű asszony volt. A szeretet kincsét szeretettel lehet átadni. Coreth Mária elfogadta férje természetét: nem átalakítani akarták egymást, hanem szolgálták egymás boldogságát, a legjobbat akarták kihozni egymást a szeretetükkel. Nagylelkűen élték az életüket, segítették a betegeket, szegényeket. Ehhez az erőt az imából, a szentmiséből nyerték. 

A litánia élő közvetítése visszanézhető itt. 

A kerekasztal-beszélgetés meghallgatható ide kattintva.