A hála a föld köszöntése az égnek – Évvégi hálaadás a székesegyházban

Püspök atya szentbeszédében a hálára hívta fel mindannyiunk figyelmét. Az év végén az alapérzésünk a hála, a köszönet. Hálát adunk az élet ajándékáért. Az élet önmagában végtelen kincs. AZ élő Isten túlcsordulása, belőle van a világ. Az élet végtelen gazdagság. Aki nem hálás, az igazából alszik, annak a lelke fel sem ébred, rá se döbben arra a csodára amelynek részese. Néha észre sem vesszük amink van, talán csak akkor amikor már nincs. A nehézségek emlékeztetnek arra, mennyi kincset kaptunk. Néha el kell veszítenünk amink van, hogy rádöbbenjünk mink volt? Minden pillanat kincs.

A hála erősíti a szívünket.

Van egy hely a világon, ahol a gonosznak nincs bejárása, ez a hely egy hálával teli szív. A hála a leghatalmasabb erő, az emberi életnek örömet, csillogást, erőt ad. Hálát adni azt jelenti látom az isteni kezet, az Ő arcát.

Boldog Brenner János írta egyszer a naplójában: a szeretet az Ég köszöntése a földnek, és a hála a föld köszöntése az égnek. A mennyei Atya köszönt minket számtalan módon. Visszaköszöntünk-e neki?

Mindenért adjunk hálát, a keresztért, a nehézségekért is. Isten mindenben benne van. Erősebb minden negatívumnál, az Ő tenyerén van a világ. Néha a szenvedések kellenek is, hogy csiszolják bennünk a szeretet dallamát. A szenvedés vésője a kemény páncélunkon rést üt, hogy Isten fénye beragyoghasson. Engedjük, hogy Isten bátran cselekedhessen az életünkben, Ő az életünk királya. Ezen az estén töltse be szívünket a hála, ami erősebb minden félelemnél, rettegésnél. Istentől jöttünk, hozzá térünk majd haza. Lássuk meg az ajándék mögött az ajándékozó arcát. Köszönjük meg az élete, ami tőle jön és tart felé, hogy mindannyiunkat, a kapuban vár a másik élet küszöbén, ahol Isten végtelen harmóniája, az élet teljessége lesz mindannyiunk életének beteljesedése, koronája.

A szentmise végén Gyula atya beszámolt a 2023-as év minden történéséről, fejlesztéséről, jövőbeni tervekről. Köszönetet mondott mindenkinek aki segítő kezet nyújtott bármilyen formában.

A hálaadó szentmise ITT visszanézhető!