Együtt határozzuk meg a jövőt - Szinódusi találkozó fiatalokkal és idősekkel

Folytatódott egyházmegyénkben a 2023-as Püspöki Szinódus előkészítő szakasza. Ennek részeként Székely János megyéspüspök január 14-én a fiatalokkal, január 16-án az idősekkel találkozott. 

szinodus-2023-talalkozo-a-fiatalokkal-idosekkel-6
szinodus-2023-talalkozo-a-fiatalokkal-idosekkel-10
szinodus-2023-talalkozo-a-fiatalokkal-idosekkel-16
szinodus-2023-talalkozo-a-fiatalokkal-idosekkel-21
szinodus-2023-talalkozo-a-fiatalokkal-idosekkel-18
szinodus-2023-talalkozo-a-fiatalokkal-idosekkel-28
szinodus-2023-talalkozo-a-fiatalokkal-idosekkel-36
41866.szinodus-2023-talalkozo-fiatalokkal-idosekkel
41867.szinodus-2023-talalkozo-fiatalokkal-idosekkel
41868.szinodus-2023-talalkozo-fiatalokkal-idosekkel
41869.szinodus-2023-talalkozo-fiatalokkal-idosekkel
41870.szinodus-2023-talalkozo-fiatalokkal-idosekkel

A Ferenc pápa által 2023-ra meghirdetett Püspöki Szinódus előkészítő, egyházmegyei szakasza az egész egyházban gőzerővel zajlik. Mindenhol más és más formát találtak ki arra, hogyan ismerjék meg az emberek véleményét az Egyház jövőjét illető egyes kérdésekben. A Szombathelyi Egyházmegye az online konzultáció mellett – amely kérdőív letölthető egyházmegyénk honlapjáról és  a Pasztorális Helnyökség honlapjáról is – a személyes konzultációkra is lehetőséget teremt. Így került sor a családok és a hitoktatók mellett ezen a hétvégén a fiatalokkal és az idősekkel való találkozókra Szombathelyen. 

A fiatalokkal a Brenner Kollégiumban találkozott Székely János. A szombathelyiek mellett – többek között – Kőszegről, Szentgotthárdról, Zalaegerszegről is érkeztek diákok. Székely János a fiataloknak is hangsúlyozta: a szinódusi előkészítő munkával, a találkozókkal nem az a cél, hogy egy újabb dokumentum szülessen, hanem, hogy egy testvériesebben működő Egyház jöjjön létre. 

A kérdések előtt Tömő János osztotta meg gondolatait az Apostolok Cselekedeteinek azon szakaszáról, amelyben az Egyház kezdeti időszakáról volt szó. Egy olyan ideális Egyház képe rajzolódik ki a szövegből – benne a vagyon feletti osztozásról, a bátor hitvallásról, az imádságról, a Szentlélek támogató erejéről – amelyre mindannyian meghívást kaptunk. Mitől lesz élhető az Egyház? – tette fel a kérdést a szakasza kapcsán. Többek között attól, hogyha baj van akkor segítünk a másik embernek. Fontos az imádság, hogy bátran tanúságot tudjunk tenni az evangéliumról, akár a szülők előtt is, emelte ki Tömő János, hozzátéve: sokan nem keresztény családokból származnak, de az iskolákban, közösségekben megismerhetik Jézust és róla otthon tanúságot tudnak tenni. A feladatokhoz, a tanúságtételhez a Szentlélek ad erőt számunkra. 

A fiatalok által megfogalmazott gondolatok között szerepelt, hogy szeretnének még több, jó oktatási színvonalú egyházi iskolát az egyházmegyében; szeretnék ha az atyák közvetlenebbek lennének; és több ifjúsági találkozót rendeznének az egyházmegyében. Vállalnának szolgálatot öregek otthonában vagy árvaházakban is. 

Válaszában Székely János kortársaik felé bátor tanúságtételre kérte a fiatalokat. Kiemelte: az, hogy milyen a papok hozzáállása a fiatalokhoz az a fiatalokon is múlik. Kell a nyitotság mindkét fél részéről. Hozzátette: az, hogy milyen papjai lesznek az egyházmeghyének a jövőben, hogy lesznek-e egyátalán az a mostani fiatal generáción múlik. Szükség van a nagylelkű fiatalokra, akik életüket Isten szolgálatába állítják, mondta. 

Az egyházi iskolákkal kapcsolatban Székely János kiemelte: bár sokszor éri kritika az egyházi iskolákat, hogy nem hívőket is felvesznek, de így legalább ezeket a fiatalokat és rajtuk keresztül a családokat is elérik. Ez egy misszió, ami fontos az Egyház számára, mondta. 

Az ifjúsági találkozókkal kapcsolatban Székely János elmondta, hogy a NEK Forráspont rendezvényhez hasonló találkozókban gondolkondnak egyházmegyei szinten. Június 3-5. között, Pünkösdkor zenés-imádságos együttlétre hívják a fiatalokat Szombathelyre.  Ősszel pedig ifjúsági vezetőképzés is indul. 

Az idősekkel való találkozóra a Szily János Látogatóközpontban került sor.  A közös éneklés és imádság után Marx Gyuláné, a zalaegerszegi Gondviselés Háza Idősek Otthona vezetőjének elmélkedését hallgathatták meg a megjelentek. Az Apostolok Cselekedeteinek azon szakaszát választotta, ahol Péter apostol meggyógyítja a 8 éve béna Éneászt, és feltámasztja a halott Tabitát. Miért tudta Péter ezt megtenni? – tette fel a kérdést. Mert élő kapcsolata volt Krisztussal, aki általa mutatta meg hatalmát. Az Egyház akkor békében élt: a hívek az evangélizáció mellett ott voltak a szegények mellett és gyógyították a betegeket. Kiemelte: olyan korban élünk amikor a feladatunk ugyanez és a Gondviselés Háza a szeretetnek és az imádságnak ezt a formáját igyekszik megvalósítani. Ugyanakkor hangsúlyozta: az otthonban olyan emberek élnek akik még sokat tudnak adni. Kiemelte az imádság szolgálatát. 

Ezt követően két tanúságtételt hallgathattak meg a megjelentek, majd következtek a hozzászólások. Itt szó esett arról, hogy jobban kell hangsúlyozni a szentségek kegyelmi erejét; nagyobb bizalomra van szükség a papok és a hívek, de az emberek között is, ami segítheti, hogy egyre többen kapcsolódjanak be az egyházközségek munkájába. Egy hozzászóló fontosnak tartotta, hogy az egyes egyházi közösségek rendelkezzenek célokkal, mert ez segíti összetartani az adott közösséget. Felvetődött, hogy az idősek látogathatnák a nevelőotthonokban élő fiatalokat, akiknek segíthetnek a tanulásban vagy a hit átadásában. A 72 óra kompromisszumok nélkül ifjúsági program idősek számára való kiterjesztése is felmerült javaslatként.