Legyünk egymásnak őrzőangyalai – Búcsút ünnepeltek Szepetneken

2023. szeptember 30-án és október 1-jén ünnepelték templomuk búcsúnapját a szepetneki hívek. Dr. Székely János megyéspüspök volt az ünnepi szentmise főcelebránsa. Egyben átadták a plébánia által alapított Custodes-Őrzők-díjat. 

A Szepetneki Plébánia kétnapos ünneppel készült a templombúcsúra. Szeptember 30-án Rétfalvi Balázs, a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár vezetője, dr. Kanász Viktor történész és dr. Aleksza Magdolna tartottak előadásokat, majd Székely János megyéspüspök vezetésével ünnepélyes vesperást imádkoztak a hívek. A napot bál zárta. 

Október 1-jén püspöki szentisére gyűltek össze a hívek a Szent Őrzőangyalok-templomban. Székely János megyéspüspök szentbeszédében az evangéliumra utalva kiemelte: a kicsinyek, a gyermekek angyalai mindig látják az Isten arcát. A régi zsidó hagyomány úgy tartotta, hogy a legfőbb angyalok szüntelenül Isten színe előtt állhatnak, az ő arcát szüntelenül láthajták Jézus azt mondja, hogy a legerősebbek a gyermekek angyalai, akik őket óvják.

A Biblia eredeti nyelvén angyal azt jelenti küldött, követ. És nem csak mennyi lényekre használták ezt a szót, hanem emberekre is, emberi küldöttekre is. Pl. Keresztelő Jánost is úgy hívja a Bibla, mint követ, aki előkészíti az Úr útját. A mai ünnep arra is hív, hogy legyünk egymásnak angyalai, őrangyalai, mondta Székely János. Éljük át, hogy Isten mint őrangyal állítja a férjet a feleség mellé, a feleséget a férje mellé. Így lesznek ők egymásnak egy életen át Isten szeretetének jelei, akik segítik a másikat a szeretet útján, a kiteljesedés útján. De Isten rábízza a gyermeket a szülőkre, ahogy a szegényeket, a betegeket a kicsit jobb sorban élőkre. 

Isten őrangyalnak rendelt minket embertársaink mellé. Akkor ünnepeljük hitelesen és igazán az őrangyalok ünnepét, ha mi is egymásnak őrzői, védői vagyunk, mondta Székely János. 

A szentmisén átadták a plébánia Custodes-Őrzők-díját, amit idén sok éves, a plébánia, a keresztény hívek érdekében végzett fáradhatatlan, önzetlen szolgálata elismeréseként és köszönetképp Kontó Lajosné vehetett át dr. Székely János megyéspüspöktől és Heiter Robert Gottfried szepetneki plébánostól.

A szentmise visszanézhető a Szombathelyi Egyházmegye Youtube csatornáján, ide kattintva.