Bölcsödét épít az egyházmegye Szombathelyen

Elkezdődött a Szombathelyi Egyházmegye új, 4 csoportszobás, 48 kisgyermek ellátására alkalmas bölcsődéjének kivitelezése. A komplex beruházás megvalósítását követően egy minden igényt kielégítő, modern fejlesztő eszközökkel felszerelt, közel nulla energiaigényű épület áll majd rendelkezésre. A sajtótájékoztatóval egybekötött projektmegnyitó rendezvényt október 18-án délelőtt tartották a Püspöki Palota konferenciatermében.

A Szombathelyi Egyházmegye óvodai- általános iskolai és középfokú intézményei nagy népszerűségnek örvendenek, a gyermekek létszáma tartósan magas, így a fejlesztési elképzelés megvalósítása ehhez szorosan illeszkedik, biztosítja a gyermeknevelési-oktatási folyamat teljességét.

Az Egyházmegye jelenleg nem rendelkezik fenntartása és működtetése alá tartozó bölcsődei ellátással, ezért a fejlesztés célja az, hogy az új intézmény építésével ezt a hiányt pótolni tudja. A bölcsőde fenntartója a Szombathelyi Egyházmegye lesz.

Székely János megyéspüspök hangsúlyozta, egy kicsi gyermek számára a legnagyobb ajándék, ha az édesanyjával tölthet minél több időt a születése utáni hónapokban, években. Ekkor szívja magába ugyanis az ősbizalmat. Egész életére meghatározza az a hangulat, amelyben ezt az időszakot tölti. A gyermek számára az a legjobb, ha az édesanya otthon van. Azonban a szombathelyi főpásztor felhívta arra a figyelmet, hogy a mai, fölgyorsult társadalmunkban sok olyan helyzet van, ami miatt ez nem megvalósítható: ahol nincsenek nagy, több generációs családok, ahol a nagyszülő jelentősen tudna segíteni, ahol a családnak mindkét fizetésre égető szüksége van, vagy az édesanya egyedül neveli a gyermekeket. Ilyen helyzetekben szeretne minden bölcsőde és a most születő egyházi bölcsőde is segíteni, mondta Székely János püspök. Hozzátette, ha a kisgyermek hitben tud fölnőni, a hitnek a hangulatában, akkor egy második, még nagyobb magzatburok veszi körül az életének az első éveit. Ezt tudja hozzátenni egy egyházi bölcsőde az általános bölcsődei neveléshez.

Egy nemzet életének nagyon sok fontos kérdése van, de a legfontosabb mégis csak maga a nemzet élete, annak megmaradása – mondta Hende Csaba országgyűlési képviselő. Európában napjainkban demográfiai tél van, a fogyatkozó lélekszám számtalan problémát okoz. A képviselő szerint ezt az érintett nemzetek fiataljainak akaratával egyező módon kellene megoldani. A most épülő egyházi bölcsődét a magyar kormány EU-s forrásból 720 millió forinttal támogatja, árulta el Hende Csaba.

Nemény András, Szombathely polgármestere örömteli eseménynek nevezte a bölcsődealapítást, hiszen az elsősorban a jövőről szól. Olyan gyerekekről, akik még nem születtek meg, de akik majd reményeik szerint az egész életüket, vagy annak egy jelentős részét Szombathelyen töltik, itt alapítanak családot. A városban komoly igény van a bölcsődékre, nagy a várólista, épp ezért Szombathely is pályázott, sikeresen, szintén uniós forrásból fejleszt bölcsődét Szentkirályon. Nemény András hangsúlyozta, a városvezetésnek óriási bizalma van a katolikus egyház felé püspök atyán keresztül. Szerinte a város a szent mártoni úton jár és ebben nagyon sokat segít Székely János püspök atya.

A projekt részeként egy több mint 560 m2 alapterületű épület valósul meg a Martineum Felnőttképző Akadémia mellett. Az összes szükséges eszközt és bútorzatot is a projekt keretében szerzik be. Az épületről Mátis Barna, okleveles építészmérnök, a Mátis és Egri Tervező Kft. ügyvezetője elmondta, négy csoportszobát alakítanak ki benne, hozzájuk két vizesblokk tartozik majd, továbbá lesz két terasz, átriumos udvar, külső játszóudvar, öltözők, tároló helyiségek, melegítőkonyha. Tervezéskor a megújuló energiaforrások kaptak hangsúlyt, a lapos tetőn napelemeket helyeznek majd el.

 

A kivitelezés tervezett határideje 2025. június 30.