Batthyány ünnepség Körmenden

Körmendi főorvosnő és zalaegerszegi ápolónő a díjazott – Átadták a “Test és a lélek orvosa – Boldog Batthyány László-díjat” Körmenden

Dr. Wolf Terézia főorvosnő, körmendi háziorvos és Hajgató Éva ápoló, a Zalaegerszegi Szent Rafael Kórház főnővére részesült idén a Test és a lélek orvosa-Dr. Batthyány-Strattmann László-díjban. A hagyományokhoz híven idén is Körmenden adták át az elismerést.

A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj
A test és a lélek orvosa díj

Idén már ötödik alkalommal adták át a díjat. Az ünnepségnek ezúttal is a Batthyány-kastély színházterme adott otthont. Köszöntőjében Bebes István, Körmend polgármestere kiemelte: Batthyány László példa a ma embere számára is. De nem csak kitűnő szemorvosi munkájával, példás családi életével, hanem a köz érdekében tett megnyilvánulásaival is. Nem csak gyógyított, hanem támaszt és segítséget adott a legelesettebb embereknek. Olyan jelentős karitatív tevékenységet végzett, amelyet nem csak az itt élők, hanem a Katolikus Egyház is elismert, amikor 2003-ban a boldogok sorába emelték. A város dolgozik azon, hogy azokat az értékeket amelyeket ő képviselt, tovább tudja adni az újabb és újabb generációknak. Pl. templomot neveztek el róla, amelyhez a város ingyen adta a telket, a róla elnevezett ösztöndíjjal pedig tehetséges, de anyagilag rászoruló egyetemistáknak nyújtanak segítséget. Fontos, hogy útmutatásait, példaértékű cselekedeteit, emberségét, hitét naponta kövessük. Életpéldája a bizonyság, hogy az önzetlenség minden körülmények között alapvetés, a család szent és sérthetetlen, az elhivatottság alázatos is lehet, hitünk pedig szilárd és megrendíthetetlen. Körmend büszke arra, hogy ahhoz a közösséghez tartozik akik tisztelik Batthyány Lászlót, mondta Bebes István.
Müller Cecília országos tisztifőorvos beszédében kiemelte: Batthyány-Strattmann László megkülönböztetés nélkül, gyakran ingyen segítette az embereket, magas szintű tudásával és szeretetével. Nem csak betegséget, hanem a beteg ember segítette. A beteg tele van félelemmel, kérdésekkel, nagy megnyugvást, reményt tudunk részükre adni azzal a hittel amit mi magunk is ajándékba kaptunk. Sokat jelent egy kézfogás, bátorító szó, mosoly a betegeknek. Honnan jön ehhez az erő? A Mindenható megérinti a szíveket és családtagjaink, közösségünk tagjain keresztül kapunk fizikai, lelki segítséget. Ők a mi szeretet forrásaink. Ők adnak erőt és ha kell vigasztalást is. Mindannyiunk mögött, mellett sok segítő áll és ezért értük is hálát adunk a mai napon, mondta Müller Cecília.
Ráczné Varga Bernadett gondolatait hallhatták a megjelentek, majd következett a díjátadó. A Test és a lélek orvosa díjban dr. Wolf Terézia körmendi háziorvos és Hajgató Éva ápoló, a Zalaegerszegi Szent Rafael Kórház főnővére részesült. Köszöntőjében Wolf Terézia elmondta: Batthyány László életével Körmendre költözésük során ismerkedett meg, elolvasta naplóját is. Közben volt egy felismerése: az orvosi munkát úgy érdemes végezni ahogy Batthyány László végezte és csak így szabad gyógyítani, a betegek felé fordulni. Példaképévé vált első pillanattól fogva. A díj arra kötelez, hogy munkámat továbbra is Batthyány László szellemében és egyre jobban végezzem, mondta Wolf Terézia.
Az ünnepség a Szent Erzsébet-templomban folytatódott. Szentbeszédében Székely János megyéspüspök kiemelte Batthyány László orvosi példáját, aki nem csak a betegséget gyógyította, hanem gyakran együtt imádkozott a betegeivel is. De törődött a városban élő szegényekkel is. Kiemelte felesége Coreth Mária Terézia szerepét is Batthyány László életében, aki nem csak példás családanya volt, odaadó feleség, támasza a szegényeknek, hanem segítette férjét a műtétek közben is. Az életünkben sok minden amit az ember gyűjt, amit a világ megtapsol ezek mind elmúlnak. A halotti ingen nincsenek zsebek.Odaátra nem viszünk semmit a földi gazdagságból. Egyetlen dolog ami megmarad amit odaadtunk, amikor nagylelkűen élünk. Ez a nagylelkűség járja át az orvosokat, ápolókat, az egész társadalmat, hogy jobb és szebb legyen a világunk, mondta Székely János.

A szentmise végén Székely János megyéspüspök Batthyány László közbejárásáért imádkozott.