Kiáltás az életért – A Meg nem született gyermek szobra Szombathelyen 

Szombathelyre érkezett a Meg nem született gyermekeknek emléket állító vándorszobor. A szobor az abortusz és magzatvesztés fájdalmát átélő édesanyáknak és családjuknak segít a múlt sebeinek feldolgozásában. Az alkotás január 15-e és 23-a között látható a Székesegyházban, majd vándorútra indul egyházmegyénk több településére. 

Székely János megyéspüspökkel együtt imádkoztak az esti szentmisén megjelent hívek a megfogant de meg nem született gyermekekért és családjaikért. Évente kb. 42 millió abortuszt hajtanak végre a világon, mondta szentbeszédében a megyéspüspök aki kitért rá: felmérések szerint az esetek 95%-ának hátterében párkapcsolati problémák állnak. Székely János kiemelte:

Egyházunk mindig is tanította és vallotta, hogy az emberi élet a fogantatástól kezdve szent és sérthetetlen.

Kezdettől fogva ez a kicsi új élet egy önálló új emberi élet kezdete. Hogy mikor vágják el ezt az önálló, új kicsi embert a 3. hónapban, a hatodikban csak fokozatok, de a lényeg, hogy ugyanazt a kicsi embert puszítják el és veszik el az életét, mondta a megyéspüspök. Felidézte kápláni évei egyik hittanóráját, amikor elsőáldozóknak beszélt a Néma sikoly című filmről. Az akkor elmondottak olyan hatással voltak az egyik lányra, hogy az, amikor évekkel később áldott állapotba került, partnere támogatása hiányában is a gyermek megtartása és felnevelése mellett döntött. A mai estén imádkozzunk az édesanyákért, hogy tiszteljék gyermekeik életét. Imádkozzunk a veszélyben lévő kisgyermekekért. És imádkozzunk azokért a szülőkért akik kisgyermeket veszítettek el, hogy az Úristen gyógyítsa sebeiket és életüket ragyogja be a feltámadás fénye, zárta szentbeszédét Székely János. 

Martin Hudacek 2010-ben készítette el márványból és üvegből világhírű alkotását, amellyel az abortuszon átesett nők fájdalmára, a megbocsátás és a gyógyulás lehetőségére hívja fel a figyelmet. A szobor egy bűntudatot érző, az arcát a kezébe rejtő anyát és már a Mennyországban lévő, meg nem született kislányt ábrázol, aki megbocsátóan fordul az anya felé. Egyházmegyénkben első alkalommal a Székesegyházban látható a szobor egészen január 23-ig, ezt követően egyházmegyénk számos templomában állítják ki. 

A szentmise visszanézhető itt.

A szobor egyházmegyei útvonala megtekinthető az alábbi plakáton ami letölthető itt.